2012. január 29., vasárnap

Labradoodle

A fajta története 

Először Sir Donald Campbell használta ezt a kifejezést saját kutyájára, 1955-ben megjelent könyvében. Azonban a kifejezés 1988-ban került be a köztudatba, amikor egy ausztrál tenyésztő Wally Conron keresztezett Labrador Retrievert Uszkárral. Innen származik a név is ( Labrador + Poodle ). 


Conron célja az volt, hogy kombinálja a Labrador és az Uszkár előnyös tulajdonságait. Az Uszkár nem hullajtja a szőrét, illetve a Labrador könnyen tanítható. Így egy olyan kutyát sikerült kitenyésztenie, amelyik nagyszerűen alkalmazható segítő kutyaként olyan emberek számára is, akik allergiásak a kutyaszőrre. Az ötletet az adta, hogy egy Hawaii származású hölgy felkérte, képezzen ki neki egy segítő kutyát, ám olyat, amelyik szőrére nem allergiás a férje. Conron először Uszkárokat képzett ki, ám a férfiből mindegyik allergiás reakciót váltott ki. Aztán megnézték egy Labradoodle kölyköt és a férjnél nem jelentkezett allergiás reakció. A kiskutyát, Sultan-t sikeresen kiképezték és ő lett a világ első Labradoodle segítő kutyája. 



Megjelenés és vérmérséklet 


Mivel a Ladradoodle egy „hibrid” és nem egy fajta, nem számíthatóak ki előre a születendő kutyusok tulajdonságai. Amíg sok Labradoodle-nél megjelennek a kívánt jellemzők a megjelenésükben és a viselkedésükben, addig néhányuknál nemvárt tulajdonságok is jelentkezhetnek. Ilyen például a szőr. Lehet egyenes, hullámos, göndör, puha és szálkás is. Sok Labradoodle vedlik, habár kevesebbet, és a jellegzetes kutyaszag sem jellemző annyira, mint a Retrievereknél. Mint a legtöbb Labrador és Uszkár, a Labradoodle is kedves, energikus és családba való, gyerekek mellé tökéletes. ( Habár minden kutya külön egyéniség. ) Szereti a vizet és szeret úszni, ami nem meglepő ilyen szülőkkel. Emellett a Labradoodle a legokosabb kutyák közé tartozik, mint ahogy szülei is. A fajta nagyon értelmes, könnyen tanítható, lesi gazdija minden parancsát és örömét leli a tanulásban. 



Labradoodles fajták 


Sok tenyésztő előnyben részesíti a szigorú tenyésztést, vagyis csak első generációs kutyusokat tenyésztenek. Ez azt jelenti, hogy a Labradoodle kölykök szülei mindig egy Labrador és egy Uszkár, nem pedig két Labradoodle. Ezzel kiküszöbölhetik az egészségügyi problémákat és növelhetik a kutyák sokféleségét. 

Mások többgenerációs kutyákat tenyésztenek, vagyis a kölykök mindkét szülője Labradoodle. Ezzel is próbálnak egy új kutyafajtát kialakítani. Létezik még az Australian Labradoodle ( Ausztrál Labradoodle ) Utóbbi különbözik a korai generációtól és a többgenerációs kutyáktól is. 

A Labradoodle-nak háromféle lehet a szőre: 

- Az Uszkáréhoz hasonló, de valamivel puhább 
- Puha csomós vagy hullámos 
- Göndör, egyenes vagy hullámos, mely leginkább a Labrador szőréhez hasonlít 

Színe lehet csokoládé, kávé, krém, arany, barack, vörös, fekete, ezüst és lényegében annyiféle, amennyi az Uszkáré lehet.
Különböző méretű lehet, ez szintén az Uszkár méretétől függ ( toy, mini és standard ). 



Egészség 


A Labradoodle-nél jelentkezhetnek olyan egészségügyi problémák, amelyek a szülőknél is előforulhatnak. Az Uszkár és a Labrador Retriever egyaránt szenvedhet csípő diszpláziától, ezért tenyésztés előtt ezt ajánlatos megnézetni. Emellett előfordulhatnak szemproblémák, ezt szintén meg kell vizsgáltatni egy képzett állatorvossal. 

Az Ausztrál Labradoodle-nél jelentkezhet progresszív retinasorvadás (progressive retinal atrophy ) ez egy örökölt betegség, amely vakságot okoz, mind a Mini Uszkároknál, mind a Cocker Spánieleknél. Tenyésztés előtt ezt szintén ellenőrizni kell. 

Jelentős számú többgenerációs és Ausztrál Labradoodle-nél fordult elő Addison-szindróma. 



Érdekességek 


Az Oxford Szótár 2005-ben elismerte a Labradoodle kifejezést. 

Majdnem egy Labradoodle lett Amerika első kutyája, de Barack Obama végül a portugál Vizi kutya mellett döntött. 

Egy 2010 áprilisában adott interjújában Wally Conron azt nyilatkozta, megbánta, hogy kitenyésztette a Labradoodle-t, mert népszerűségük negatívan hatott a pedigré kutyákra és újabb designer kutyák megjelenéséhez vezetett. 

Az Agymenők című sorozat 4 évadjának 14. részében hasonlatként említik a Labradoodle-t. 



Néhány híres Labradoodle tulajdonos 


Neil Patrick Harris kutyája Watson 
Woods kutyái Yogi és RileyTiger 
Neil Young és Carltus Hogfried 
és még sokan mások…

Itt egy videó, hogyan is kell gondozni egy Labradoodle-t:
( Folytatásokat a Youtube-on találsz )

3 megjegyzés:

  1. Milyen lesz vajon egy labrador és egy labradordoodle kölyke? Látott már valaki ilyent?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ez egy nagyon jó kérdés :) Én még nem láttam.

      Törlés
  2. Bradley Cooper kutyája is labradoodle?

    VálaszTörlés