2012. január 13., péntek

Drótszőrű Magyar Vizsla

A drótszőrű magyar vizsla a XX. század harmincas éveiben a drótszőrű német vizslával való keresztezés révén alakult ki. Fajtajegyei azonosak a rövidszőrű magyar vizsláéval. A drótszőrű magyar vizsla egy veszélyeztetett magyar vadászkutya-fajta. Legközelebbi rokona a rövidszőrű magyar vizsla.


Története

A magyar vizsla drótszőrű változata korántsem tekint vissza olyan hosszú múltra, mint a rövidszőrű magyar vizsla. A drótszőrű magyar vizsla kialakulása a 20. században történt, fiatal fajtának tekinthető. A rövidszőrű almokban időről időre feltűntek az elvárttól eltérő szőrminőségű egyedek, amelyeket kiselejteztek. A drótszőrű vizsla tenyésztése az 1940-es években indult el Vasas József kitartó munkájának köszönhetően. Az eltérő szőrminőségű rövidszőrű egyedeket keresztezték a drótszőrű német vizslával. A cél a nagy hideget jobban tűrő vadászkutya létrehozása volt, amely a rövid szőrű változat fajtajellegét hordozza.

A II. világháború megakasztotta az éppen kialakult fajta tenyésztését, de a vadászok kitartása meghozta az eredményt: az FCI 1966-ban hivatalosan is elismerte a drótszőrű magyar vizslát. Az állomány java még ma is vadászok mellett dolgozik, kedvencként nem terjedt el. Meglehetősen ritka fajta, a mudi és az erdélyi kopó mellett a veszélyeztetett fajták közé sorolják.


Megjelenése



Teste

A drótszőrű magyar vizsla jóval súlyosabb és erőteljesebb felépítésű rövid szőrű rokonánál. Törzsének hossza nagyobb, mint a marmagassága. Háta rövid és egyenes, lágyéka enyhén lekerekített. A bordák viszonylag szépen íveltek. A mellkasa legalább a könyökéig ér. Mellső lábai egyenesek, a könyöke közel van a testéhez. Hátsó lábainak ízületei mérsékelten erősen kirajzolódók. Mancsai kissé ovális alakúak, szorosan zárt lábujjakkal. Mérsékelten hosszú nyaka enyhén ívelt és feszes. A farka alacsonyan tűzött; ahol ez megengedett, a kétharmadára kurtítják.


Feje
E fajtánál mérsékelten erős stop látható, a szemöldökívei erőteljesek. Feje a szőrzet miatt kissé szögletesnek tűnik. Az arcorri rész valamivel rövidebb, mint az enyhén boltozatos koponya. Az orrnyereg egyenes, az ajkak nem lelógók. Fülei viszonylag magasan tűzöttek és lelógók. A szemek ovális alakúak, tekintetük eleven és értelmes. A drótszőrű magyar vizsla harapása ollószerű.


Marmagassága
A kanok ideális marmagassága 58-62 cm, a szukáké 54-58 cm. Ehhez az értékhez képest mindkét irányban 4 cm eltérés megengedett, feltéve, hogy a kutya testfelépítése arányos marad.


Testtömege
21-27 kg

Szőrzete
E vizsla egyik jellemző tulajdonsága a drótszerű szőrzet, amelyhez kis szakáll és igen merev szemöldök társul. A rövid szőrű magyar vizslával ellentétben, e fajta fedőszőrzete alatt sűrű, gyapjas aljszőrzet húzódik.


Színei
A drótszőrű magyar vizsla színe a homoksárga valamilyen árnyalata lehet. A mellkason és a lábujjakon látható (nagyon) kicsi fehér foltokat nem tekintik hibának. Szemeinek lehetőleg sötét színűeknek kell lenniük.

Alomszáma
5-8 kölyök


Várható élettartama
12-14 év


Vérmérséklete



Jelleme
A drótszőrű magyar vizsla kiegyensúlyozott, magabiztos, értelmes és sportos kutya. Eléggé éber, nagyon kedves és hűséges is. A rövid szőrű magyar vizslához hasonlóan szeret apportírozni és úszni. Nagyon jó a szaglása, és kiválóan alkalmas a nehezen megközelíthető terepen végzendő munkára. A rövid szőrű fajtánál körültekintőbb állat benyomását kelti, mindazonáltal igen kitartó és megbízható munkakutya.


Társas viselkedése
A drótszőrű magyar vizsla általában jól megfér a többi kutyával és egyéb háziállattal, bár ez a szocializációja mértékétől is függ. Rendszerint jól kijön a gyerekekkel. Az idegenek érkezését ugatással jelzi.


Általános gondozási tudnivalók



Szőrzetápolási igénye
A drótszőrű magyar vizsla szőrzetét időnként ki kell szedetni. Ez azt jelenti, hogy az elhalt szálakat kézzel szedik ki a bundából, helyet teremtve az újonnan fejlődő szőröknek. Ezen felül elég, ha hetente egyszer átkefélik. A karmait röviden kell tartani.


Tanítása
A drótszőrű magyar vizsla tanítása nem jelenthet gondot. Általában igen gyorsan tanul, és elég értelmes ahhoz, hogy felfogja, mit is akar tőle a gazdája.


Mozgásigénye
A drótszőrű magyar vizsla igazi munkakutya, amely nem éri be napi három rövid utcai sétával. Rendszeresen lehetőséget kell adni neki arra, hogy póráz nélkül kiugrándozza magát a szabadban. Szinte minden gyakorlattípus megfelelő a számára, a futástól az apportírozáson át, egészen az úszásig.


Alkalmazásai
Ez a fajta kiváló társ lehet egy sportos életmódú családban. Mivel eredeti és mai feladata is a vadászat, érdemes beíratni valamilyen vadásztanfolyamra, mivel ott nagyon jól érezné magát.

Az MTV "A magyar kutya" c. sorozatából:


Hungarian Wirehaired Vizsla Association


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése