2013. április 28., vasárnap

Mentőkutyák világnapja


Minden év április utolsó vasárnapján, így idén a mai napon ünnepli a világ a négylábú hősöket. A Mentőkutyák Világnapját a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség sugallatára 38 ország közel 30 000 mentőkutyája ünnepli a mai napon. A 111 tagszervezet ezen a napon különleges bánásmódban részesíti a négylábú megmentőket, mely kezdeményezéshez Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat is csatlakozott még 2010-ben. 

" Mivel ezeknek az ebeknek az élete a munka, így a mai napon különleges tréninget készítettünk elő szőrös barátainknak, melyet még nem is sejtenek. A szorgos gazdák egész tegnap különleges házi finomságokat készítettek, melyek persze egytől-egyik olyan falatok amiket szőrös munkatársaink is fogyaszthatnak. A mai tréningen minden egyes megtalált bajbajutott után nem a szokásos labdát kapják, hanem a "megmentett" személy ezekkel a finomságokkal fogja megköszönni a sok éves áldozatos munkáját a megmentőnek. A különleges tréning után közös játékkal és tóban fürdéssel zárjuk ezt a szép napot és persze kényesen figyelünk rá, hogy ma minden kívánságuk teljesüljön. Gondolunk azokra a társainkra, akik ma már nem lehetnek velünk és értük este gyertyát gyújtunk, melyeket az általuk legkedveltebb helyeken helyezünk el. Ha valaki a Duna budapesti szakaszán lát ma kis mécseseket sodródni az árral, az álljon meg egy pillanatra és gondoljon azokra a hősökre, akik fentről vigyáznak ránk" 

A világon napjainkban mindösszesen 50-60 kutyás egység (kutya+kutyavezető) rendelkezik Nemzetközi Bevethetőségi Vizsgával, és ezek közül három magyar kutya, Aqua, Liza és Roger birtokolja ezt az elismerést. Mindhárom kutya a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat tagja. Aqua, a kilenc éves belgajuhász, Liza, a tíz éves labrador retriever és Roger, az hatéves border collie Magyarországon leggyakrabban eltűnt személyek keresésében nyújtanak segítséget társaikkal - Nixon, Tara, Bonnie, Rory, Deep, Symba, Rime, Calais és Báró - de több nemzetközi katasztrófánál, így legutóbb az indonéziai földrengés utáni mentési munkálatainál is tevékenykedtek. Aqua és Liza és Calais tagja volt annak a csapatnak, amely 2009-ben világbajnoki címet szerzett Magyarországnak a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség által szervezett világbajnokságon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése